Är du intresserad av att börja träna höjdhopp! Det är en rolig sport som ställer höga krav på koncentration, teknik och kraft. Men var i Sverige kan man träna höjdhopp egentligen?
Här går vi igenom lite kring vad det finns för svenska klubbar och vilka medlemsavgifter som gäller.
Svenska klubbar för höjdhopp
Höjdhopp är en av grenarna inom friidrott. Därför kan du utöva denna härliga sport genom att gå med i princip vilken friidrottsförening som helst i Sverige.
Kajsa Bergqvist kommer från Turebergs friidrottsklubb. Patrik Sjöberg tävlade genom Örgryte IS. Men det är bara exempel. Idrottsföreningar och friidrottssällskap finns spridda över hela landet och i varje stad samt även på många mindre orter.
Vill du börja friidrott och är barn eller ungdom kan du hitta en förening genom sökfunktionen ”Hitta friidrottsförening” hos svensk Friidrott.
Höjdhopp för barn och ungdomar
Det vanligaste är att man som barn eller ungdom börjar träna friidrott, inklusive höjdhopp. För små barn brukar det rekommenderas att använda ribba av gummi. Det är bra att barnen själva får experimentera kring vilken sida som passar dem bäst genom att låta dem själva prova att ta ansats från olika håll.
Svensk Friidrott har en speciell barn- och ungdomsansvarig som kan svara på frågor kring hur man börjar höjdhoppa på bästa sätt.
Höjdhopp för funktionsnedsatta
Det går faktiskt att hoppa höjdhopp med funktionshinder. Höjdhopp är exempelvis en del av paralympics. Så har du funktionsnedsättning och intresserar dig för denna sport ska du definitivt höra med något av de idrottssällskap som finns på den ort där du bor.
Ibland händer det att det inte finns kompetens och erfarenhet på plats men det brukar alltid gå att få information om vart du kan vända dig.
Veteranfriidrott
Vem säger att höjdhopp bara är för unga och spänstiga? Det finns många som börjar träna även i vuxen ålder – eller fortsätter en tidigare karriär. Det finns gott om tävlingar inom höjdhopp för i princip alla ålderskategorier.
Är du över 35 så klassas du dock som ”veteran” i sportvärlden. Svensk Friidrott har en speciell kontaktperson för vuxenfriidrott och det finns en veterankommitté som är med och planerar, vägleder och organiserar.
Medlemsavgifter
Vad kostar det att träda höjdhopp? Det är olika mellan olika klubbar och föreningar men det är aldrig särskilt dyrt. Avgiften är knappast en anledning att inte börja träna.
Medlemsavgiften varierar kraftigt mellan olika friidrottsföreningar över landet och det är också vanligt att det är olika pris beroende på ålder. Billigast brukar det vara för barn och pensionärer medan det kan vara dyrast för myndiga ungdomar.
Vissa föreningar tar ut en avgift per år, andra har valt att ta betalt per termin.
Räkna med att det kostar minst 300–500 kronor per år att bli medlem och delta i aktiviteter. Det är samtidigt inte ovanligt att det kostar runt 1000–2000 kronor per år att träna. Vissa klubbar har avgifter på uppåt 4000 kronor eller mer per år.